Az elmúlt időszak sajtóhírei az etikus hacker fogalmát a szélesebb körű társadalom számára is ismertté tették, azonban nem feltétlenül a valóságot tükröző módon. Az Önkéntes Kibervédelmi Összefogás (KIBEV) szeretne útmutatást adni a téma iránt érdeklődőknek, hogy milyen keretek között dolgozik egy valódi etikus hacker, továbbá segíteni kíván azoknak, akik biztonsági hibákkal, problémákkal találkoznak, vagy a jövőben ezt a kihívásokkal teli szakmát szeretnék hivatásuknak választani. Mindezek érdekében a KIBEV elkészített egy tájékoztató anyagot etikus hackelés témában, amely honlapunkról szabadon letölthető és terjeszthető.

KIBEV EH 2019 Thumb

Az anyag letölthető itt.

A KIBEV az ITBN-re ismét megjelentette a SANS Kritikus Kontrollok fordítását. 

KIBEV SANS 2019 Thumb

Az anyag friss verziója elérhető itt.

 

Egy új zsarolóvírus terjed Android okostelefonokon és mindegyik egyre jobb és jobb abban, ahogy terjed és okoz mindenféle gondot a felhasználóknak. Az ATV Híradója kérdezte Keleti Arthurt erről az új darabról, amely az áldozat címlistájában található embereknek küldött SMS-ben terjed. Úgy tűnik a váltságdíjat fizetőket pedig az egyedileg meghatározott bitcoinok összegével tudják követni. A vírus hasonlóságot mutat a hírhedt WannaCry-al, amely megannyi fájdalmat okozott azon a bizonyos péntek délután. Ezt a vírust egyébként az ESET kutatói azonosították.

Az új Android-os zsarolóvírus volt az ATV Start témája ma reggel. Elmerültünk a témában elemezve az ilyen támadások hátterét, a mögöttes pénzügyi motivációt és megosztottunk néhány hasznos tanácsot, hogy miképpen tudjuk elkerülni őket. A megfelelő kérdésekre fókuszálva, egy élénk és informatív beszélgetés volt, köszönhetően a műsor szerkesztőinek és a riportereknek.

Ismét megtörtént az Equifax esete? Az M1 reggeli programjában dolgozták fel az új Capital One hackelést az USA-ban. A stúdióban egy alapos beszélgetésben volt részem, kiváló kérdésekkel ahol körbejártuk az incidenst, amelynek kapcsán nyilvánosságra került több mint 100 millió amerikai és kanadai állampolgár személyes adata.