Az új Android-os zsarolóvírus volt az ATV Start témája ma reggel. Elmerültünk a témában elemezve az ilyen támadások hátterét, a mögöttes pénzügyi motivációt és megosztottunk néhány hasznos tanácsot, hogy miképpen tudjuk elkerülni őket. A megfelelő kérdésekre fókuszálva, egy élénk és informatív beszélgetés volt, köszönhetően a műsor szerkesztőinek és a riportereknek.

Egy új zsarolóvírus terjed Android okostelefonokon és mindegyik egyre jobb és jobb abban, ahogy terjed és okoz mindenféle gondot a felhasználóknak. Az ATV Híradója kérdezte Keleti Arthurt erről az új darabról, amely az áldozat címlistájában található embereknek küldött SMS-ben terjed. Úgy tűnik a váltságdíjat fizetőket pedig az egyedileg meghatározott bitcoinok összegével tudják követni. A vírus hasonlóságot mutat a hírhedt WannaCry-al, amely megannyi fájdalmat okozott azon a bizonyos péntek délután. Ezt a vírust egyébként az ESET kutatói azonosították.

Az M1 Szemtől Szembe műsorában a kiberbiztonság volt a fő téma a napi hírektől egészen a közvetlen jövőnkig. A két vendég Rajnai Zoltán és Keleti Arthur volt. Elsősorban arról szólt a beszélgetés, hogy hogyan bírkozzunk meg a digitális valósággal, az álhírekkel, az adat énünk absztrakciójával. Van-e egyáltalán digitális immunrendszerünk. Kik írják a valóságunkat a kibertérben. Mit éreznek ebből a fiatalok és végül a mesterséges intelligencia "le fog-e nyomni" minket.

A műsorvezető Gulyás István
A felelős szerkesztő: Garan Beáta
Rendező: Czák Nóra

Ismét megtörtént az Equifax esete? Az M1 reggeli programjában dolgozták fel az új Capital One hackelést az USA-ban. A stúdióban egy alapos beszélgetésben volt részem, kiváló kérdésekkel ahol körbejártuk az incidenst, amelynek kapcsán nyilvánosságra került több mint 100 millió amerikai és kanadai állampolgár személyes adata.

Irán tisztázatlan körülmények között lelőtt egy amerikai drónt. Erre az USA kibertámadással vágott vissza. A Hamasz nevű szélsőséges szervezet kibertámadást indított Izrael ellen, erre a zsidó állam rakétacsapással válaszolt. Mindez pár hónapon belül történt.
Hát mi ez, ha nem háború?

De hogy néz ki egy kiberhadművelet? Milyen fegyverekkel vívják a csatákat? Hogyan lehet védekezni? Mennyire árt egy-egy országnak egy ilyen csapás? Magyarország fel van készülve erre a fajta hadviselésre?
Heuréka-élmény rovatunkban a közeljövő háborújáról váltottunk néhány szót Keleti Arthurral, az ITBN alapítójával, kibertitok jövőkutatóval. Hát… Nem nyugodtunk meg…